Ga naar de inhoud

Gastblog: De cultuur en natuur van Hongarije

Vanwege zijn enthousiasme over Hongarije vroegen wij Roelof een stuk over Hongarije te schrijven.

Roelof schrijft in zijn kennismakingsstukje het volgende:

‘Ik ben helemaal verslingerd aan Hongarije. Toen ik namelijk in 2004 voor het eerst in het Hongaarstalige deel van Roemenië kwam, was ik erg onder de indruk van de gastvrijheid, de hartelijke mensen en de prachtige cultuur. Het heeft ervoor gezorgd dat er toen een passie is ontstaan die voortduurt tot op vandaag.’

Hier de gastblog van Roelof:

Het Landschap

Het landschap van Hongarije doet wat denken aan midden-Frankrijk: veel afwisseling van landbouwgebieden, bossen, meren en heuvels. Omdat Hongarije veel dunner bevolkt is dan Nederland zijn de huizen op het platteland doorgaans groter en hebben ze veel ruimte om zich heen. De heuvelachtige gebieden bevinden zich in het zuidwesten (Mecsek) en het noordoosten (Mátra & Bükk). In het zuidoosten bevinden zich de puszta, een laagvlakte met uitgestrekte velden.

Hongarije heeft een landklimaat, dwz: koude winters en warme zomers. Hoewel het klimaat minder vochtig is dan bij ons in Nederland, leent het zich uitstekend voor landbouw. Door Hongarije stromen meerdere rivieren: de Donau in het westen en de Tisza in het oosten. Ook zijn er een paar meren, waarvan Balaton, het Velencemeer en het Tiszameer het meest in het oog springen.

Veel meer dan in Nederland is er in Hongarije een sterke scheiding tussen de stad en het platteland. Budapest is de fraaie hoofdstad, er wonen meer dan 1 miljoen mensen. Andere steden zoals Eger, Debrecen, Pécs en Szeged zijn relatief klein en overzichtelijk. Overal in Hongarije vind je thermaalbaden. Dit komt omdat op veel plaatsen in het land thermaal water opborrelt. Alleen al in Budapest zijn 4 grote badhuizen. Een bezoek eraan is echt een belevenis.

De cultuur

Hongaren zijn trotse, ingetogen mensen. Ze zijn, meer dan ons, geneigd te leven vanuit hun verleden. Herdenkingen en monumenten zijn voor de Hongaren daarom zeer belangrijk. Hongaren mopperen vaak dat ze achtergesteld worden. Niettemin zijn Hongaren gastvrij en gezellig. Ze zijn trots op hun afkomst. Daarnaast houden Hongaren van lekker eten en drinken. Veel producten komen uit eigen moestuin. Vlees vormt ook een belangrijk deel van de maaltijden. Goulash (de Hongaren zeggen “gulyás”) is een mooi voorbeeld van een traditioneel Hongaars gerecht met zowel vlees als groenten. Sinds de reformatie zijn er speciale banden tussen Hongarije en Nederland. Er was altijd een uitwisseling van theologiestudenten tussen beide landen. Ook Hongarije kent een bloeiende, gereformeerde gemeenschap. De liturgie tijdens de erediensten lijkt verrassend veel op de onze.

De Hongaarse taal kan met recht ‘complex’ worden genoemd. In tegenstelling tot wat veel Nederlanders denken is Hongaars geen Slavische taal, er is dan ook geen verwantschap met de talen uit de omliggende landen. De taal kenmerkt zich door veel staccato klanken waarbij de nadruk altijd op de eerste lettergreep ligt. Veel meer dan bij ons is de Hongaarse identiteit verbonden met de taal. Als je als buitenlander een paar woordjes Hongaars spreekt wordt dit erg gewaardeerd en gaan veel deuren open.

De rolverdeling in Hongarije is traditioneler dan bij ons: de man is het hoofd van het gezin en de directeur van een bedrijf staat (nog) echt boven z’n mensen. Hongaren noemen zichzelf vaak ‘Centraal-Europeanen’. Pas dus op en begin niet over het Oostblok of de Balkan, want met beiden hebben de Hongaren weinig.

Ik hoop dat ik met deze uitleg wat inzicht heb gegeven in het prachtige land waar Hanno & Rhodé hun werkzaamheden gaan doen.

Facebook
Twitter
LinkedIn