Ga naar de inhoud

Gastblog: De geschiedenis van Hongarije

De Hongaarse geschiedenis begint ongeveer rond 900. Tot die tijd was midden-Europa het gebied van rondtrekkende stammen die elk hun eigen wetten en gewoonten naleefden. Rond 900 trokken bevolkingsgroepen uit het oosten meer georganiseerd het Karpatenbekken binnen. De oorsprong van het Hongaarse volk ligt dus veel verder in het oosten. Mogelijk uit de Oeral en Mongolië. Dit zou ook verklaren waarom de Hongaarse taal zo anders is dan andere talen in Europa.

In de middeleeuwen vormde Hongarije (dat toen ongeveer 3 keer groter was dan nu) de buffer tussen de westelijke, christelijke beschaving en de zuidelijke, Ottomaanse beschaving. Hongarije was vaak het decor van veldslagen met de Turken, die met geweld de islam wilden opdringen aan de westerse wereld.

Na de middeleeuwen brak er een bloeitijd aan voor Hongarije. De economie floreerde en kunst en cultuur kwamen tot volle bloei. Meer en meer kwam Hongarije onder invloed van de westerse wereld. In 1848 probeerde Hongarije zich los van te maken van de Oostenrijkse, Habsburgse regering, wat niet echt lukte. Niettemin blijft 1848 een gedenkwaardig jaar voor de Hongaren. Tijdens de eerste Wereldoorlog koos Hongarije de kant van Duitsland en Oostenrijk. Aan het eind van deze oorlog werd Hongarije daarom gedwongen 2/3 van het land af te staan aan omliggende landen. Het kreeg pas toen de vorm die we nu nog kennen. Hongaren zien dit nog steeds (terecht) als een groot onrecht. Vandaar dat in Slowakije en Roemenië nog steeds veel etnische Hongaren leven, die niks liever zouden willen dan terug naar de situatie van voor 1920

In de communistische tijd had Hongarije een aparte positie. De meeste Hongaren moesten niks van het communisme weten. In 1956 leidde dit tot een opstand, die door de Russen bloedig werd neergeslagen. In mei 1989 was Hongarije het eerste land dat de grens met Oostenrijk opende. Veel Oost-Europeanen vluchtten naar het westen, wat uiteindelijk leidde tot de val van de muur. Na de Wende is Hongarije druk bezig op te krabbelen en neemt het welvaartsniveau langzaam toe.

Een kaart van het Hongarije van voor de eerste Wereldoorlog. Het witte gedeelte is het huidige Hongarije.

Geschreven door Roelof Stam. Roelof zit in ons thuisfrontteam en helpt ons op het gebied van de PR.

Facebook
Twitter
LinkedIn