Ga naar de inhoud

Na 2 jaar weer terug in Hongarije

Eindelijk vakantie.. Een soort van dan. Woensdagochtend zijn we met het vliegtuig naar Hongarije gevlogen. Na 2 jaar eindelijk weer terug in het land waar we uiteindelijk zullen gaan wonen en werken. Het is gek om terug te zijn, we kijken nu heel anders naar onze omgeving. Waar we 2 jaar geleden ‘gewoon’ op doorreis waren zijn we er nu met een doel. We rijden door kleine dorpjes en vragen ons af of we hier mensen gaan helpen, het maakt ons zowel enthousiast als onzeker. Kunnen we al deze armoede aan, zullen we niet over onze grenzen heen gaan, gaan we ons hier ooit thuis voelen?

Het ongestoorde genieten zoals je op je vakantie doet is er voor ons niet bij. Onze gevoelens schieten alle kanten op. Het ene moment genieten we intens van al het groen. Zoveel bos, bomen, ruimte. We lachen om de slechte wegen met kuilen en gaten en proberen onze geleerde woorden en zinnen toe te passen in alle winkels waar we boodschappen doen of mensen die we spreken. Maar de andere kant is er ook ergernis om het zoute brood, roekeloos rijdende bestuurders en het grote contrast tussen arm en rijk raakt ons diep.

Tegelijkertijd groeit onze overtuiging dat God ons hier wilt hebben. We vinden het zo moeilijk om armoede en onrecht aan te zien. Het is een geluk dat we Stan mee hebben omdat hij ervoor zorgt dat we ook genoeg leuke dingen ondernemen. Want als het aan ons zou liggen dan zouden we het liefst gelijk aan de slag willen gaan. En zo gebeurde het ook vanochtend. We hadden met Michel (van stichting Embrace) afgesproken om naar hem toe te gaan en te kijken waar hij aan het werk was. Hij was samen met een groepje vrijwilligers bezig om een riolering aan te leggen en een hok te bouwen voor kippen en varkens. We kwamen eraan en nog geen twee minuten later stond Hanno mee te helpen, helemaal in zijn element. Rhodé zorgde ervoor dat Stan geen schroeven at en genoot enorm van het nuttig bezig zijn en heel praktisch iets opknappen waar je deze (Roma) familie zo blij mee maakt.

Facebook
Twitter
LinkedIn