Ga naar de inhoud

Reacties op onze missie

“Jullie moeten wel een groot geloof hebben willen jullie deze stap zetten.”

“Heel mooi en bijzonder dat jullie dit gaan doen”.

“Ik zou dit zelf echt nooit kunnen, maar zending past bij jullie.”

“Besef je wel wat je je kinderen aandoet? Wat als zij niet kunnen aarden?”

“Hier in Nederland is ook zoveel te doen, waarom helemaal naar Hongarije?”

Zomaar een greep uit een aantal reacties die wij regelmatig krijgen. Sommigen klinken misschien niet aardig maar we begrijpen heel goed dat ze gesteld worden. Het is goed om kritische vragen te stellen zodat we goed nadenken waarom we dit willen gaan doen.

Om het rijtje maar gewoon af te gaan. Wij, een groot geloof? We denken van niet. We zouden eerder zeggen: We hebben een klein geloof in een hele grote God. Misschien komen we over alsof we deze stap naar Hongarije makkelijk hebben gemaakt. Niets is minder waar. We hebben wat geworsteld. En we twijfelen zo nu en dan nog steeds. Niet óf we moeten gaan maar wel twijfels of het allemaal rond gaat komen. Maar juist als we al die twijfels en vragen bij Hem neerleggen groeien we dichter naar Hem toe.

Heel mooi en bijzonder dat jullie dit gaan doen.

Heel vaak krijgen en kregen wij deze reactie. Dat mensen dit zelf nooit zouden kunnen en dat ze het wel bij ons vinden passen. Zullen we eens wat zeggen? Zonder duidelijke roeping zouden we dit nooit kunnen en willen doen. Ook zien wij onszelf niet als bijzonder. Wel zien wij dat God ons bewogen heeft gemaakt voor mensen die gebroken zijn van hart in Hongarije. God heeft ons geraakt met wat Hem iedere dag raakt. Onrecht, pijn en verdriet.

Besef je wel wat je je kinderen aan doet?

Enerzijds niet, anderzijds wel. Tijdens onze wereldreis (toen nog zonder kinderen) hebben we veel zendelingsgezinnen bezocht. Zowel binnen als buiten Europa. Rijke en arme landen. We zagen kinderen die meerdere talen spraken, die online thuisonderwijs volgden en kinderen die op internationale scholen zaten. We zagen dat ze het af en toe flink moeilijk hadden, en zagen ook hoeveel positiefs ze meekregen van het werk van hun ouders. We hebben er samen veel over gepraat en kwamen tot de conclusie dat er zowel goede als minder goede dingen zitten aan het opvoeden van kinderen in het buitenland. Maar wij zijn tegelijkertijd overtuigd dat een (klein) kind bovenal liefde en aandacht van de ouders nodig heeft. Of dat nu in Nederland is of ergens anders.

Hier in Nederland is ook zoveel te doen…

Helemaal gelijk. Goed punt ook. Als je het ons vraagt heeft dit alles te maken met roeping en geroepen worden. Wij geloven dat iedere Christen een roeping heeft om het goede nieuws te verspreiden over de wereld, ook kan je in de Bijbel lezen dat God het zo belangrijk vindt om voor de armen en de wezen te zorgen. Wij geloven ook dat God mensen plaatst waar hun kwaliteiten en passies het beste naar voren komen. Hij heeft ons op verschillende manieren laten weten dat wij in Hongarije moeten zijn. Misschien roept Hij jou wel om iets in Nederland te doen.

Facebook
Twitter
LinkedIn