Ga naar de inhoud

Toen en nu – Oekraïne

Op 18 augustus 2018 reden we Oekraïne binnen, richting Odessa. Een ietwat saai stadje aan de Zwarte Zee. We kwamen terecht bij een kleine organisatie die een school aan het bouwen was, niet op de gewone manier maar met leem. Rhodé en ik bleven 2 weken en hielpen mee.

Tijdens deze 2 weken hadden we vaak een dagdeel vrij en zworven we door de stad, gingen we naar het strand en leerden we allerlei mensen kennen. We bezochten marktjes, restaurantjes en beklommen we de Potemkin trap.

Na Odessa vertrokken we richting de Krim, een tocht van ongeveer 360 km. Helaas konden we de Krim niet in. Toen al, in 2018 bereidden de Oekrainers zich al voor op oorlog. We spraken een local die een beetje Engels kon en hij vertelde dat er overal langs de grens landmijnen werden geplaatst en hij er niet van zou staan kijken wanneer de Russen weer zouden komen.

Hij hoopte op de NATO en de Europese Unie.

Nu, minder dan 4 jaar gebeurde waar hij zo bang voor was. Oorlog. Zonder enige hulp van buitenaf moet het verarmde Oekraïne  zich verdedigen tegen het machtige Rusland.

Duizenden mensen zullen de grenzen over vluchten naar buurlanden Polen, Hongarije, Slowakije, Moldavië en Roemenië. Hoeveel zullen er naar Nederland komen? En wat kunnen wij doen voor deze oorlogsvluchtelingen?

Ik slaap er slecht van, het oosten van Europa heeft mij altijd gefacineerd en de eeuwige onrust die daar heerst komt nu weer tot uitbarsting. Het trekt me aan, maar wat voor invloed heb ik? Het spel van de hoge heren is iets waar wij geen invloed op hebben. Toch is er hoop, toch is er Iemand die groter is dan de problemen in de wereld, die groter is dan de machthebbers van de aarde.

Laten we bidden voor de mensen in Oekraïne, laten we ze met open armen ontvangen wanneer ze vluchten voor hun leven. Bidt voor hun leiders, bid voor hun vijanden. En laten we vooral niet vergeten:

God is voor ons een veilige schuilplaats, een betrouwbare hulp in de nood. Daarom vrezen wij niet, al wankelt de aarde en storten de bergen in het diepst van de zee.

Facebook
Twitter
LinkedIn