Ga naar de inhoud

Het land
Hongarije

Hongarije is een land in Centraal-Europa met in totaal zeven buurlanden. De hoofdstad Budapest ligt op ruim 1400 kilometer vanaf onze woonplaats Arnemuiden. De officiële taal is het Hongaars en je betaald er met de Forint. Hongarije telt ongeveer 10 miljoen inwoners waarvan meer dan de helft van de bevolking moet rondkomen van €500 per maand.

Het land van de magyaren

Vanaf Schiphol is het 2 uur vliegen naar Boedapest, tegenover 16 uur met de auto. De zon schijnt in Hongarije maar liefst 40% meer dan in Nederland. Hongarije is twee keer zo groot als Nederland en grenst aan 7 andere landen. Je betaalt er niet met euro’s, maar met de Forint.

Met meer dan 1000 thermale baden, te danken aan de vulkanische bodem waarop Hongarije zich bevindt, kan je er bijna niet omheen om een middag te gaan ontspannen in één van deze baden.    

Na de Eerste Wereldoorlog viel het toenmalige Oostenrijk-Hongarije in vele stukken uiteen: er ontstond een onafhankelijk Hongarije, maar volgens het Verdrag van Trianon raakte het, ten opzichte van het gebied dat vroeger onder Hongaars bestuur stond, tweederde van zijn grondgebied en driekwart van zijn inwoners kwijt. Dit heeft een enorme impact gehad op het land en de bevolking.

Door het droge, warme klimaat zijn er verschillende steppen ontstaan. Het graslandschap wordt ook wel Puszta (= grote leegte) genoemd. Ooit gehoord van wolvarkens? Die komen ook uit Hongarije. Ze zijn net zo knuffelbaar als ze eruitzien.

Boedapest is de hoofdstad van Hongarije. De Donau splitst de stad in twee. Op de ene oever ligt het heuvelachtige Boeda en op de andere oever ligt het vlakke Pest. Boedapest is de grootste stad van Hongarije en de grootste toeristische trekpleister.

 De uitvinders

Hongaren zijn echte uitvinders: de rubikskubes, balpen, helikopter en de lucifer zijn Hongaarse bedenksels. 

 Sinterklaas

Sinterklaas in Hongarije? Ja zeker! Sinterklaas heet hier Mikula’s en heeft geen Pieten om hem te helpen. Zijn helper heet Krampusz. Hongaarse kinderen moeten hun laarzen poetsen en op 5 december voor een open raam zetten.

moeilijke situatie

Hongarije telt voornamelijk etnische Hongaren (92%), daarnaast zijn de Roma / zigeuners veel vertegenwoordigd.

De situatie van de Roma is moeilijk en sinds de val van het communisme alleen nog maar erger geworden. Het opleidingsniveau is laag en de werkloosheid hoog.

De meerderheid van de Hongaarse bevolking is katholiek, iets meer dan 10% van de bevolking gaat wekelijks naar de kerk.

Onder de Hongaarse bevolking heerst een enorm alcohol probleem. Er wordt veel wijn, bier en zelfgestookte drank geconsumeerd. Hongarije staat hiermee op één van de hoogste plaatsen ter wereld waar het meest gedronken wordt.

 

Veel Armoede

Meer dan 20% van de bevolking leeft in armoede. Dit zijn bijna 2 miljoen mensen. Zeker gezinnen hebben het zwaar te verduren. Volgens verschillende onderzoeken blijkt dat gezinnen, in welke samenstelling dan ook het gemiddelde inkomen niet halen. 

In ons werk komen we veel gezinnen tegen met gehandicapte kinderen. Vooral deze mensen hebben het zwaar. Ze kunnen moeilijk aan werk komen, maken hoge ziekenhuiskosten en zakken zo onvrijwillig de armoede in. 

Voor de kinderen van deze gezinnen is het ook zwaar, gerichte hulp wordt niet of nauwelijks geboden, waardoor kinderen met een beperking amper of geen ontwikkeling doormaken. 

Ook ouderen hebben het zwaar, vaak moeten ze rondkomen van kleine pensioenen en leven ze geisoleerd. Zeker de ouderen die buiten de dorpen en steden wonen zijn vaak eenzaam. De kinderen wonen vaak ver weg en zijn niet altijd in de gelegenheid om de ouders te bezoeken en te helpen. 

Voor veel van deze mensen worden er geen oplossingen geboden.

Open Arms zet zich in voor al deze doelgroepen.