Ga naar de inhoud

onze
werkzaamheden

Onze werkzaamheden zijn heel divers. Geen dag is hetzelfde en van te voren weten we vaak niet hoe de dag gaat lopen. Een groot gedeelte van ons werk bestaat uit evangeliseren. Wij geloven dat mensen pas echt geholpen zijn als ze Jezus aannemen als hun Vader en Verlosser.

Bezoekwerk en voedselpakketten

Iedere week bezoeken we gezinnen. We bouwen relaties op en krijgen zo een duidelijk beeld van de nood waarin gezinnen verkeren. We luisteren naar ze en geven ze altijd het gevoel dat ze waardevol zijn. In welke diepe armoede ze ook verkeren, God ziet ze en God houdt van ze. Ieder bezoek bidden we met mensen en vragen specifiek waar ze hulp bij nodig hebben. Veel gezinnen hebben geen geld voor gezonde voeding. De kinderen leven op chips en zoete frisdrank. Regelmatig stellen we samen een boodschappenlijst op en halen dan ook meteen boodschappen voor ze. Sommigen gezinnen hebben alleen wat extra boodschappen nodig. Ze kunnen dan wel het hoognodige kopen maar hebben geen geld voor groente en fruit. Wij zorgen daar dan voor.

Kerkdiensten

Tijdens het bezoekwerk gaven steeds meer gezinnen aan dat ze zo graag naar de kerk toe willen. We begonnen deze gezinnen naar de kerk van Ervin toe te brengen, in een stad in de buurt. Deze groep groeide en toen de burgemeester ons een gebouw te leen gaf, zijn we met veel enthousiasme begonnen met kerkdiensten in ons eigen dorp. Het is erg mooi om te zien dat er zoveel kinderen naar de dienst toe komen. Zowel de volwassenen als de kinderen staan erg open voor het evangelie. We zingen veel en na de dienst eten we met elkaar.

 

Leefomgeving verbeteren

Veel gezinnen leven heel anders dan wij in Nederland gewend waren. Het hebben van geen badkamer, ramen zonder glas, lekkende daken, een douche gordijn als deur of geen stromend water zijn dingen die we dagelijks tegenkomen. Dit zijn klussen die veel tijd en geld kosten. We kijken altijd naar wat het meest nodig is en vragen dan aan de mensen of ze mee willen helpen. Het geeft ons iedere keer weer veel nieuwe energie als zo een bouwproject afgerond is. Het levert vaak een positief verschil op in de leefomstandigheden.

 

Kinderclub

Wij hebben een groot hart voor kinderen. Wij zijn daarom ook erg enthousiast over de kinderclubs. Van pizza’s bakken tot oud Hollandse spelletjes, en van boogschieten tot marshmallows roosteren boven het vuur.  Tijdens de kinderclub vertellen we ook altijd een Bijbelverhaal en gaan we met elkaar in gesprek over Jezus.

Sinds november 2022 hebben we goed contact met een gezinshuis. Deze kinderen gaan naast school nergens heen. Ook deze kinderen nodigen we dan uit.

Alle kinderen die komen hebben weinig lichtpuntjes in hun leven. De ouders hebben vaak geen geld voor uitjes of speelgoed.  Het is iedere keer weer een feestje om een dagdeel te organiseren voor deze kinderen uit de buurt.

Houtproject

Nog zo een belangrijk onderdeel van ons werk is zorgen voor voldoende stookhout. We beginnen al in het voorjaar met het inkopen van een grote partij hout. Soms komt dit al in stukken aan en een andere keer moet er nog met de bijl gehakt worden. De winters in Hongarije zijn vaak streng. Tempraturen kunnen oplopen tot tien of twintig graden onder nul. Niet kunnen stoken met zulke kou is echt gevaarlijk. Er zijn jaarlijks mensen die dood vriezen.

Alle mensen die we kennen, inclusief onszelf, zijn afhankelijk van hout omdat dat onze enige warmtebron is. Je kan je vast wel voorstellen dat als je amper rond kan komen, er sowieso geen geld genoeg is voor stookhout. We delen hout uit en soms komen mensen ons helpen met klussen in de tuin in ruil voor stookhout.